Nova Feina s’adhereix a la mobilització ciutadana, davant la gran crisi migratòria que afecte a tot el planeta.
El proper 25 de febrer ens veiem al carrer! Més Informació en: No a l’Europa Fortalesa
Açí teniu el manifest:
La situació és insostenible. Estem patint, en ple segle XXI, la major crisi humanitària de persones refugiades i migrants des de la Segona Guerra Mundial. El nombre de persones que fugen de la seua regió o país d’origen per a salvar les seues vides per conflictes armats, vulneració de drets, violència i persecucions, augmenta cada dia. Ja són 68,5 milions a tot el món. En 2016,
1.259.265 van tractar de trobar refugi a Europa sol·licitant protecció internacional, de les quals sols 15.755 ho van fer en l’Estat espanyol. El mar Mediterrani s’ha convertit en la vergonya més gran d’Europa; en els últims 17 anys, 35.000 persones han perdut la vida en les seues aigües, i solament des de 2016 ho han fet més de 5.000, entre les quals es troben xiquetes i xiquets
que s’han quedat sense futur. Aquestes morts podrien haver-se evitat si les persones hagueren comptat amb vies legals i segures per a obtindre protecció.
A més, les nostres multinacionals, igual que les d’altres potències mundials, estan també en l’origen de les causes d’aquestes migracions forçoses: guerres provocades per interessos econòmics i energètics, vulneració de drets, esclavitud laboral…
Mentrestant, Europa es blinda, hem endurit les polítiques d’asil perquè cada vegada siga més difícil accedir al dret de protecció internacional, i hem donat suport a acords “il·legals” amb tercers països no segurs, com Turquia o països africans, perquè siguen aquests els que s’encarreguen de «gestionar» el futur de milions de persones que fugen de la guerra o les vides de les quals corren perill per algun tipus de persecució, afavorint l’esclavitud i la tortura. Persones els drets humans de les quals estan sent reiteradament vulnerats, primer en els seus països d’origen, durant el seu trànsit i després quan arriben al nostre,
malgrat totes les lleis internacionals i declaracions universals que obliguen a l’Estat espanyol a oferir protecció internacional. Vivim una crisi de l’Estat de Dret.
El Govern espanyol tampoc està sent capaç de complir els seus propis compromisos. Milers de persones segueixen esperant en camps de refugiats dins i fora d’Europa, en condicions infrahumanes, per a ser acollides. El 26 de setembre de l’any passat va acabar el termini del programa de reubicació i reassentament europeu. L’Estat espanyol ha acollit a un ridícul 15,67% de les
17.337 persones assignades en la seua quota. Tan sols 2.716 persones en dos anys. Un percentatge vergonyós, que ens col·loca entre els països amb un major grau d’incompliment.
A més, les polítiques d’asil espanyoles durant 2016-2017 han limitat al màxim el dret d’asil a milers de persones que no fugen del conflicte sirià, però sí d’uns altres, i que també pateixen violacions dels seus drets.
Ara més que mai, és necessari i urgent que tota la ciutadania, col·lectius, associacions, entitats i moviments socials sortim al carrer per a dir alt i clar el que volem.
- Volem una Europa Acollidora, NO una Europa Fortalesa.
- Que es protegisca el dret a la vida i al refugi, NO que es vulneren els drets de les persones que intenten arribar a les nostres fronteres fugint de la mort.
- Que s’aculla a aquestes persones complint amb la legislació internacional i que es complisquen els compromisos i obligacions adquirits. NO es pot expulsar a ningú a països no segurs.
Totes juntes exigim que les persones que fugen dels seus països siguen tractades segons els seus drets i per tant puguen sol·licitar la protecció internacional que els correspon en països com l’Estat espanyol, sense traves i de forma efectiva.
- Que l’Estat espanyol, i la resta dels països europeus, garantisquen per tant l’accés a unes vies legals i segures, com a corredors humanitaris o la possibilitat de sol·licitar asil en ambaixades.
- Que l’Estat espanyol i la resta de governs de la UE adopten mesures urgents d’acollida, i les apliquen immediatament, posant l’accent principalment en les necessitats de protecció d’aquelles persones els drets de les quals són més vulnerats, com són les nenes i nens, dones, persones LGTBI, així com persones majors i malaltes.
- Que la Unió Europea suspenga la signatura i els acords de control fronterer, tornada i readmissió amb països que no respecten els Drets Humans.
- Que l’Estat espanyol i la UE duguen a terme polítiques d’acollida que garantisquen la dignitat i la inclusió de les persones refugiades i migrants.
- I per descomptat, que els governs reforcen la cooperació al desenvolupament per a treballar en les causes que provoquen els
desplaçaments de les persones refugiades, per a evitar que seguisquen fugint.
La ciutadania està en peu. No serem còmplices. Aquesta Unió Europea no ens representa, NO A L’EUROPA FORTALESA, ELS DRETS HUMANS NO ES NEGOCIEN.